Porcja dla 5 -7 osób
Składniki:
- filet z indyka (ok kg.)
Zalewa do marynaty mięsa:
- ok. 2 litry wody,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- łyżeczka kminku,
- 3 łyżki octu,
- kilka ziaren pieprzu,
- płaska łyżeczka soli
Sos porzeczkowy:
- szklanka czarnych i czerwonych porzeczek (mrożone lub świeże),
- pół szklanki czerwonego, półwytrawnego wina,
- szczypta: cynamonu, gałki muszkatołowej, papryki ostrej i 3 goździki
- pół łyżeczki startego imbiru lub 1/4 mielonego imbiru
Przygotowanie:
Składniki zalewy zagotować. Do ostudzonej zalewy włożyć filet z indyka.Odstawić w zimne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie wyciągnąć mięso. Przygotować rękaw do pieczenia. Mięso nacieramy olejem wymieszanym z pieprzem ziołowym, solą i ostrą papryką. Piec około 1,5 godz. w temp. 200 stopni przez 20 min, pozostały czas w 160 stopniach.
Przygotowanie sosu:
Wino gotujemy z przyprawami ok. 3 min. Następnie wyciągamy goździki. Do wina dodajemy porzeczki i gotujemy ok.10 min, jeżeli sos ma zbyt gęstą konsystencję można dodać wino. Po ugotowaniu składników ciepły sos rozdrabniamy blenderem. Doprawiamy według uznania. Może być podawany zarówno do ciepłych mięs, jak i do wędlin.
Wino gotujemy z przyprawami ok. 3 min. Następnie wyciągamy goździki. Do wina dodajemy porzeczki i gotujemy ok.10 min, jeżeli sos ma zbyt gęstą konsystencję można dodać wino. Po ugotowaniu składników ciepły sos rozdrabniamy blenderem. Doprawiamy według uznania. Może być podawany zarówno do ciepłych mięs, jak i do wędlin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz