2014/04/13

Filet z indyka w sosie porzeczkowym

Pieczony filet z indyka, to bardzo smaczna propozycja na wielkanocny stół. Z tym  kruchym i delikatnym  mięsem  doskonale komponuje się słodko-kwaśny sos porzeczkowy. Jako dodatki do obiadu można przygotować surówkę z kapusty pekińskiej,  lub gotowany kalafior z bułką tartą.

Porcja dla 5 -7 osób

Składniki:

  • filet z indyka (ok kg.)
Zalewa do marynaty mięsa:
  • ok. 2 litry wody,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • łyżeczka kminku,
  • 3 łyżki octu,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • płaska łyżeczka soli
Sos porzeczkowy:
  • szklanka czarnych i czerwonych porzeczek (mrożone lub świeże),
  • pół szklanki czerwonego, półwytrawnego wina,
  • szczypta: cynamonu, gałki muszkatołowej,  papryki ostrej i 3 goździki
  • pół łyżeczki startego imbiru lub 1/4 mielonego imbiru
Przygotowanie:

Składniki zalewy zagotować. Do ostudzonej zalewy włożyć filet z indyka.Odstawić w zimne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie wyciągnąć mięso. Przygotować rękaw do pieczenia. Mięso nacieramy olejem wymieszanym z pieprzem ziołowym, solą i ostrą papryką. Piec około 1,5 godz. w temp. 200 stopni przez 20 min, pozostały czas w 160 stopniach.

Przygotowanie sosu:

  Wino gotujemy z przyprawami ok. 3 min. Następnie wyciągamy goździki. Do wina dodajemy porzeczki i gotujemy ok.10 min,  jeżeli sos ma zbyt gęstą konsystencję można dodać wino. Po ugotowaniu składników ciepły sos rozdrabniamy blenderem. Doprawiamy według uznania. Może być podawany zarówno do ciepłych mięs, jak i do wędlin.