2014/05/01

Koktajl bananowo-porzeczkowy

Różowy koktajl z kawałkami owoców,  to doskonały pomysł na dostarczenie naszemu organizmowi  witamin w jakże szybki i smaczny sposób. Owocowy napój jest zdrowym zamysłem wykorzystania zarówno świeżych,  jak i mrożonych owoców. Czerwone i czarne porzeczki, to źródło witaminy C nadające napojowi różowy kolor z czarnymi drobinkami. Dodatek banana nadaje słodszy smak. Ponadto ten owoc sprawia, że koktajl ma gęstą konsystencję. Banany posiadają witaminę C, magnez, potas oraz błonnik. Lecz pamiętajmy, aby  koktajl wypić od razu po przygotowaniu, aby witaminy nie "uciekły" z niego.

Porcja dla 2 osób

Składniki:
  • 2 banany,
  • 2 łyżki mrożonych lub świeżych czarnych i czerwonych porzeczek,
  • 1,5 pomarańczy,
  • 1 jabłko,
  • 2 szklanki wody niegazowanej
Przygotowanie:



 Banany, jabłko i pomarańcze obrać. Następnie jabłko zetrzeć na grubej tarce, pomarańcze pokroić w kostkę, a banany w plasterki. Owoce wrzucić do blendera, wlać wodę i zmiksować.