2014/04/19

Babeczki z kremem mascarpone i galaretką pomarańczową

Babeczki z kremem mascarpone są idealnym pomysłem na deser serwowany rodzinie w czasie imienin. Ich przygotowanie wymaga więcej czasu, lecz warto poświęcić go aby uzyskać taki efekt.

Ilość: 40 sztuk

Składniki:
  • pół kostki margaryny,
  • 1/2 kostki smalcu,
  • 60 dag mąki pszennej,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 2 łyżki cukru kryształu,
  • 2 żółtka,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki octu
  • opakowanie serka mascarpone( 250 g),
  • śmietana kremówka 30% (250 ml)
  • galaretka pomarańczowa,
  • 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, smalec, żółtka i pozostałe składniki. Kroić nożem do rozdrobnienia składników, a następnie wyrobić ciasto. Gotowe ciasto wstawić na 30 min do lodówki. Po tym czasie wylepiać ciastem foremki na babeczki. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, piec przez 10 min do zarumienienia ciasta. 

Przygotowanie kremu:

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, schłodzić.
Śmietankę kremówkę schłodzić, ubić na gładką masę, dodać cukier puder oraz serek mascarpone. Całość ubić. Przygotowaną galaretkę( lekko stężoną) dodać do śmietanki i serka mascarpone ubijać. Gotową masą wypełniać upieczone babeczki. Dekorować według uznania. 

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne