2014/05/15

Tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym

Zazwyczaj jesteśmy przyzwyczajeni do stosowania gotowego sosu z torebki. Okazuje się jednak, że dobry sos do spaghetti można przygotować w kilka minut ze świeżych pomidorów, ziół i czosnku.

4-6 porcji

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona papryczka chili ( świeża lub suszona),
  • pęczek świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej,
  • sól, pieprz
  • 400 g makaronu spaghetti,
  • oliwa,
  • 400 g puszka pomidorów w puszce lub 3 świeże,
  • 100 g parmezanu lub sera żółtego
Przygotowanie:

Makaron gotować w dużym garnku  według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
Czosnek obrać  i pokroić w cienkie paski lub rozgnieść w prasce. Chili przekroić wzdłuż i usunąć pestki. Pokroić w cienkie paseczki. Świeże pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę. 
Na patelni rozgrzać 7 łyżek oliwy, dodać pokrojony czosnek, chili i świeżą lub suszoną bazylię. Gdy czosnek przyrumieni się dodać pomidory. Sos mieszać ok. minuty, dodać pieprz i sól. Wyłączyć.
Gotowy makaron odcedzić. Przełożyć na patelnię z sosem i dokładnie wymieszać.
Na talerzu gotowy makaron  posypać startym serem żółtym lub parmezanem.