4-6 porcji
Składniki:
- 2 ząbki czosnku,
- 1 czerwona papryczka chili ( świeża lub suszona),
- pęczek świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej,
- sól, pieprz
- 400 g makaronu spaghetti,
- oliwa,
- 400 g puszka pomidorów w puszce lub 3 świeże,
- 100 g parmezanu lub sera żółtego
Przygotowanie:
Makaron gotować w dużym garnku według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
Czosnek obrać i pokroić w cienkie paski lub rozgnieść w prasce. Chili przekroić wzdłuż i usunąć pestki. Pokroić w cienkie paseczki. Świeże pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę.
Na patelni rozgrzać 7 łyżek oliwy, dodać pokrojony czosnek, chili i świeżą lub suszoną bazylię. Gdy czosnek przyrumieni się dodać pomidory. Sos mieszać ok. minuty, dodać pieprz i sól. Wyłączyć.
Gotowy makaron odcedzić. Przełożyć na patelnię z sosem i dokładnie wymieszać.
Na talerzu gotowy makaron posypać startym serem żółtym lub parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz