2014/05/15

Kruchy placek rabarbarowy

Wraz z nastaniem maja w ogródku pojawił się piękny i dorodny rabarbar. Z tego powodu postanowiłam upiec proste i szybkie, kruche ciasto. Przy okazji można zrobić orzeźwiający kompot z dodatkiem mięty i jabłka, który jest świetnym dopełnieniem  do ciasta.

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 5 łyżek powidła śliwkowego,
  • 4 żółtka,
  • 1 margaryna,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 kg  rabarbaru,
  • 1 jabłko,
  • cukier waniliowy(całe opakowanie), 
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • opakowanie wiórków kokosowych
Przygotowanie:

 Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać margarynę i pokroić szerokim nożem. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do składników na stolnicy. Zagnieść ciasto. Wstawić na 15 min do lodówki. Ciasto podzielić na 3 części- 2 małe i 1 większą. Łodyżki rabarbaru umyć i pokroić. Zasypać cukrem waniliowym. Formę na placek  wyłożyć papierem do pieczenia. Większy kawałek ciasta rozwałkować na grubość ok. 4 mm, wyłożyć na blachę i posmarować powidłem. Rabarbar odsączyć z soku, który się wydzielił i wymieszać z obranym i startym na grubej tarce jabłkiem. Owoce  wysypać na powidło . Z lodówki wyciągnąć 2 część ciasta . Jedną rozwałkować i wyłożyć na rabarbar. Z białek ubić pianę, dodać cukier puder i wiórki kokosowe wymieszane z mąką ziemniaczaną. Pianę  dokładnie rozsmarować po cieście. Ostatnią część ciasta zetrzeć na grubej tarce(  przed tą czynnością trzymaj je w lodówce) na pianę z białek i kokosków. Placek piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 1 godzinę. 

Rabarbalove