Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 5 łyżek powidła śliwkowego,
- 4 żółtka,
- 1 margaryna,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 kg rabarbaru,
- 1 jabłko,
- cukier waniliowy(całe opakowanie),
- 1 szklanka cukru pudru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- opakowanie wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać margarynę i pokroić szerokim nożem. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do składników na stolnicy. Zagnieść ciasto. Wstawić na 15 min do lodówki. Ciasto podzielić na 3 części- 2 małe i 1 większą. Łodyżki rabarbaru umyć i pokroić. Zasypać cukrem waniliowym. Formę na placek wyłożyć papierem do pieczenia. Większy kawałek ciasta rozwałkować na grubość ok. 4 mm, wyłożyć na blachę i posmarować powidłem. Rabarbar odsączyć z soku, który się wydzielił i wymieszać z obranym i startym na grubej tarce jabłkiem. Owoce wysypać na powidło . Z lodówki wyciągnąć 2 część ciasta . Jedną rozwałkować i wyłożyć na rabarbar. Z białek ubić pianę, dodać cukier puder i wiórki kokosowe wymieszane z mąką ziemniaczaną. Pianę dokładnie rozsmarować po cieście. Ostatnią część ciasta zetrzeć na grubej tarce( przed tą czynnością trzymaj je w lodówce) na pianę z białek i kokosków. Placek piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz