2014/05/31

Sernik z brzoskwiniami i pianką kokosową

Sernik,  to jeden z moich ulubionych placków. Chociaż przygotowanie go kosztuje trochę czasu, to efekt końcowy jest bardzo zadowalający. Sernik z pianką z białek i kokosami oraz dodatkiem brzoskwiń i rodzynek smakuje wyśmienicie. Jest idealnym pomysłem na słodki deser.

Składniki:

Ciasto:
  • 7 dag masła,
  • 7 dag cukru pudru,
  • 17 dag mąki,
  • 1 jajo,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 1,20 kg sera,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • pół szklanki kwaśnej śmietany,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 2 całe jaja,
  • 5 żółtek,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • puszka brzoskwiń
Na pianę:
  • 5 białek,
  • 20 dag cukru kryształu,
  • 10 dag kokosków
Przygotowanie:

 Rodzynki zalać gorącą wodą i odsączyć na sitku. Brzoskwinie odsączyć z soku i pokroić w większą kostkę.
 Z podanych składników należy wyrobić ciasto, zagnieść i rozwałkować. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Rozwałkowane ciasto rozłożyć na blasze. 
W malakserze rozetrzeć na masę cukier, jaja i żółtka. Dodać ser, śmietanę, mleko, olej oraz budyń. Z tych składników powinna powstać masa bez grudek, którą wylewa się na ciasto. Następnie na masę serową wysypać rodzynki i pokrojone w kawałki brzoskwinie. Ciasto piec w rozgrzanym do temp. 180 stopni piekarniku przez 45 min.
Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier nadal ubijając. Pod koniec ubijania wsypać kokoski wymieszane z łyżką mąki ziemniaczanej. Po upływie 45 min na masę serową wylać pianę z kokoskami. Piec przez 30 min w tej samej temperaturze.