2014/06/02

Jajecznica na boczku ze szpinakiem

W moim ogródku obficie wyrósł szpinak. Długo zastanawiałam się co też można z niego przygotować, dlatego, gdy mama wspomniała o jajecznicy na szpinaku, którą pamięta z dzieciństwa postanowiłam takową przygotować. Dodatkowo dodałam wędzony boczek( wyrób taty). Zapach gotowego dania  roznosił się po całym domu zwabiając głodnych domowników. Moim ulubionym sposobem podania jajecznicy jest wyłożenie jej na kromki chleba.

Porcja dla 1 osoby

Składniki:

  • garść szpinaku,
  • 2 jajka,
  • 2 plasterki boczku wędzonego,
  • łyżka masła,
  • ząbek czosnku,
  • pieprz i sól
Przygotowanie:

 Na patelni roztopić masło, dodać pokrojony drobno ząbek czosnku. Smażyć przez 0,5 min. Dodać umyte i pokrojone w paski liście szpinaku( ogonki oderwać). Smażyć przez 2 min delikatnie mieszając. Podsmażony szpinak wyłożyć na talerzyk lub do miseczki. Na tą samą patelnię wsypać pokrojony w drobną kostkę boczek i smażyć przez ok.3 min. Do miseczki wybić i rozbełtać widelcem jajka. Na skwierczący boczek wylać masę jajową. Mieszać do momentu aż jajka zetną się i następnie dodać szpinak, wymieszać całość. Jajecznicę posolić i popieprzyć do smaku. Podawać na kromce chleba z plasterkiem pomidora.