Porcja dla 1 osoby
Składniki:
- garść szpinaku,
- 2 jajka,
- 2 plasterki boczku wędzonego,
- łyżka masła,
- ząbek czosnku,
- pieprz i sól
Przygotowanie:
Na patelni roztopić masło, dodać pokrojony drobno ząbek czosnku. Smażyć przez 0,5 min. Dodać umyte i pokrojone w paski liście szpinaku( ogonki oderwać). Smażyć przez 2 min delikatnie mieszając. Podsmażony szpinak wyłożyć na talerzyk lub do miseczki. Na tą samą patelnię wsypać pokrojony w drobną kostkę boczek i smażyć przez ok.3 min. Do miseczki wybić i rozbełtać widelcem jajka. Na skwierczący boczek wylać masę jajową. Mieszać do momentu aż jajka zetną się i następnie dodać szpinak, wymieszać całość. Jajecznicę posolić i popieprzyć do smaku. Podawać na kromce chleba z plasterkiem pomidora.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz