2014/06/02

Racuszki drożdżowe z musem truskawkowym

Słodkim i sycącym pomysłem na obiad są racuszki drożdżowe. Aby wzbogacić ich smak dodałam truskawki i rabarbar. Całość polałam musem truskawkowym i posypałam cukrem pudrem. Prezentowały się pięknie, a ich smak był niebiański. Polecam ich zrobienie. Są szybkie i bardzo wydajne.

Porcja: 15 racuszków

Składniki:

Ciasto na racuchy:

  • 1,5 dag drożdży,
  • 2 jajka,
  • 1/4 litra mleka,
  • 25 dag mąki pszennej,
  • 5 dag cukru,
  • łyżka oleju,
  • olej do smażenia
Mus truskawkowy:
  • 3 szklanki truskawek,
  • 3 łyżki cukru kryształu
Przygotowanie:

 Mąkę przesiać do miski. 1/2 szklanki mleka podgrzać( musi być ciepłe). Do ciepłego mleka dodać drożdże i łyżeczkę cukru, wymieszać dokładnie, wlać do mąki. W drugiej misce utrzeć cukier z jajami, dodać do miski z drożdżami. Wlać pozostałe mleko i olej. Miksować aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15-20 min do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. Pokrojone w cienkie plasterki truskawki i paseczki rabarbaru kłaść na nieprzysmażonej stronie racuchów. 

Mus truskawkowy: 

Truskawki obrać z szypułek i umyć. Wrzucić do pojemnika blendera, wsypać cukier, zmiksować.
Gotowe racuchy układać obok siebie lub" jeden na drugim" i polać musem. Całość posypać cukrem pudrem.


Nowalijkowe Kucharzenie