Porcja: 15 racuszków
Składniki:
Ciasto na racuchy:
- 1,5 dag drożdży,
- 2 jajka,
- 1/4 litra mleka,
- 25 dag mąki pszennej,
- 5 dag cukru,
- łyżka oleju,
- olej do smażenia
Mus truskawkowy:
- 3 szklanki truskawek,
- 3 łyżki cukru kryształu
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. 1/2 szklanki mleka podgrzać( musi być ciepłe). Do ciepłego mleka dodać drożdże i łyżeczkę cukru, wymieszać dokładnie, wlać do mąki. W drugiej misce utrzeć cukier z jajami, dodać do miski z drożdżami. Wlać pozostałe mleko i olej. Miksować aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15-20 min do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. Pokrojone w cienkie plasterki truskawki i paseczki rabarbaru kłaść na nieprzysmażonej stronie racuchów.
Mus truskawkowy:
Truskawki obrać z szypułek i umyć. Wrzucić do pojemnika blendera, wsypać cukier, zmiksować.
Gotowe racuchy układać obok siebie lub" jeden na drugim" i polać musem. Całość posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz