Przepis na 15 placuszków
Składniki:
- 190 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50 g cukru pudru,
- 1 jajko,
- 200 ml mleka,
- łyżeczka roztopionego masła,
- szklanka malin,
- 250 ml śmietany kremówki,
- mięta do ozdoby
Przygotowanie:
W misce wymieszać suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier puder. W oddzielnym pojemniku rozbełtać jajko z mlekiem. Masło roztopić i ostudzić. Do sypkich składników wlać mleko z jajem i masło. Całość dokładnie wymieszać. Patelnię rozgrzać, ja dodałam łyżeczkę oleju. Na rozgrzany olej kłaść łyżką pancakes. Smażyć do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza i do zarumienienia z obu stron. Należy uważać, aby się nie przypaliły. Przed każdą "turą" kładzenia kolejnych placuszków wlewałam odrobinę oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz