2014/06/22

Tiramisu z truskawkami i ananasem

Tiramisu według mojego przepisu jest pomysłem na szybki i bardzo efektowny deser bez pieczenia. Dodałam do niego truskawki i ananasy, które świetnie współgrają z masą ze śmietany kremówki i serka mascarpone. Doskonale pasuje do popołudniowej, niedzielnej kawki wypitej przed domem w piękną, słoneczną pogodę.

Porcja dla 5 osób

Składniki:
  • 1 szklanka (200 ml) śmietanki kremówki 30%,
  • opakowanie biszkoptów podłużnych,
  • 250 ml serka mascarpone,
  • 80 g truskawek,
  • 80 g ananasów z puszki,
  • 250 ml mocnej kawy,
  • 2 łyżki cukru
Przygotowanie:

Na spód pucharków ułożyć 2 biszkopty podłużne przełamane na pół i lekko nasączone mocną kawą. Serek mascarpone wyłożyć z lodówki przed miksowaniem, aby zmiękł. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w plasterki. Ananasa pokroić w cienkie plasterki i odsączyć z nadmiaru soku.
Śmietankę kremówkę wstawić na 8 min do zamrażarki. Po tym czasie wyciągnąć z zamrażarki i ubić na sztywno, pod koniec dodać łyżkę cukru. Zmiksować. Serek mascarpone zmiksować przez 2 min z łyżką cukru. Dodać ubitą śmietankę. Całość zmiksować. Na biszkopty w pucharku nałożyć kopiatą łyżkę masy, rozsmarować. Ułożyć warstwę owoców. Na truskawki i ananasy ułożyć 3 biszkopty przełamane na pół. Następnie rozsmarować  łyżkę masy i znowu warstwę owoców. W moim pucharku zmieściły się 2 warstwy biszkoptów, masy i owoców. Do udekorowania możemy użyć listków mięty.