Porcja dla 5 osób
Składniki:
- 1 szklanka (200 ml) śmietanki kremówki 30%,
- opakowanie biszkoptów podłużnych,
- 250 ml serka mascarpone,
- 80 g truskawek,
- 80 g ananasów z puszki,
- 250 ml mocnej kawy,
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Na spód pucharków ułożyć 2 biszkopty podłużne przełamane na pół i lekko nasączone mocną kawą. Serek mascarpone wyłożyć z lodówki przed miksowaniem, aby zmiękł. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w plasterki. Ananasa pokroić w cienkie plasterki i odsączyć z nadmiaru soku.
Śmietankę kremówkę wstawić na 8 min do zamrażarki. Po tym czasie wyciągnąć z zamrażarki i ubić na sztywno, pod koniec dodać łyżkę cukru. Zmiksować. Serek mascarpone zmiksować przez 2 min z łyżką cukru. Dodać ubitą śmietankę. Całość zmiksować. Na biszkopty w pucharku nałożyć kopiatą łyżkę masy, rozsmarować. Ułożyć warstwę owoców. Na truskawki i ananasy ułożyć 3 biszkopty przełamane na pół. Następnie rozsmarować łyżkę masy i znowu warstwę owoców. W moim pucharku zmieściły się 2 warstwy biszkoptów, masy i owoców. Do udekorowania możemy użyć listków mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz