Jeśli macie ogrom bazylii najlepiej zrobić pesto. Jest, to zielony sos doskonale nadający się do makaronów, przekąsek z pomidorów i mozzarelli oraz muffinek z cukinii. Aby nadać mu ostrzejszy smak dodaję ząbki czosnku, zmielone orzechy włoskie i oliwę z oliwek. Warto dodać starty parmezan, wtedy będzie on przypominał, choć odrobinę oryginał.
Składniki:
- 10 gałązek bazylii,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka soli,
- 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich,
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Bazylię dokładnie umyć i oskubać listki. Wrzucić do pojemnika blendera.
Orzechy rozłupać i zmielić w maszynce. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Oba składniki dodać do bazylii. Wlać oliwę z oliwek i dokładnie zblendować na gładką masę. Dosolić i dopieprzyć do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz