Porcja na 24 sztuk
Składniki:
- 375 g mąki pszennej,
- łyżeczka soli,
- 250 ml mleka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 125 g masła,
- 10 dag sera żółtego,
- 2 małe cukinie,
- 2 ząbki czosnku,
- gałązka bazylii
Przygotowanie:
Cukinię i ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło roztopić i wystudzić. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni. Bazylię posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. Przygotować dwie miski. Do jednej przesiać mąkę, proszek do pieczenia i dodać sól. Do drugiej rozbić jajka, dodać mleko i roztrzepać widelcem. Dodać przestudzone masło. Do suchych składników wlać mokre i dokładnie wymieszać. Dodać cukinię, bazylię, ser żółty i czosnek. Wymieszać dokładnie. Ciasto nie będzie miało jednolitej masy. Do 3/4 wielkości foremek na muffiny przełożyć ciasto.
Piec w temp. 210 stopni przez 20-25 min. Po tym czasie wyciągnąć formę z muffinkami i poczekać aż chwilę przestygną. Z silikonowych foremek wypieki "wyskakują" i nie trzeba używać papilotek ani smarować masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz