2014/07/22

Wytrawne muffinki z cukinią, czosnkiem i bazylią

W ogródku u cioci zatrzęsienie cukinii. Bazylia też piękna i dorodna, dlatego postanowiłam wyczarować muffinki z cukini, którą uwielbiam. Z tym warzywem z rodziny dyniowatych doskonale komponuje się czosnek, bazylia i  pikantny ser żółty. Ja dodałam zwykły edamski i szczyptę chili. Sami przekonajcie się, że to był strzał w dziesiątkę. Wytrawne muffinki idealnie sprawdzają się w roli kolacji oraz przekąski zamiast chipsów, czy kanapek. Myślicie co zrobić z pozostałą bazylią? Zróbcie pesto. Idealnie sprawdzi się w roli dodatku do tych muffinek. 

Porcja na 24 sztuk

Składniki:

  • 375 g mąki pszennej,
  • łyżeczka soli,
  • 250 ml mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 125 g masła,
  • 10 dag sera żółtego,
  • 2 małe cukinie,
  • 2 ząbki czosnku,
  • gałązka bazylii
Przygotowanie:
  

 Cukinię i ser żółty  zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło roztopić i wystudzić. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni. Bazylię posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. Przygotować dwie miski. Do jednej przesiać mąkę, proszek do pieczenia i dodać sól. Do drugiej rozbić jajka, dodać mleko i roztrzepać widelcem. Dodać przestudzone masło. Do suchych składników wlać mokre i dokładnie wymieszać. Dodać cukinię, bazylię, ser żółty i czosnek. Wymieszać dokładnie. Ciasto nie będzie miało jednolitej masy.  Do 3/4 wielkości  foremek na muffiny przełożyć ciasto. 


Piec w temp. 210 stopni przez 20-25 min. Po tym czasie wyciągnąć formę z muffinkami i poczekać aż chwilę przestygną. Z silikonowych foremek wypieki "wyskakują" i nie trzeba używać papilotek ani smarować masłem.