Składniki:
- 3 duże pomidory,
- 2 ząbki czosnku,
- gałązka świeżego oregano lub łyżeczka suszonego,
- oliwa z oliwek,
- cebula,
- 3-4 liści świeżej bazylii,
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy w rondelku na oliwie. Gdy cebula nabierze złotego koloru dodajemy pomidory i pokrojony w plasterki czosnek. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz pokrojonym oregano i bazylią. Całość dokładnie wymieszać i dusić bez przykrycia na małym ogniu, aby sok wyparował. Gdy w naczyniu zostanie miąższ i odrobina soku całość należy dokładnie zmiksować w blenderze. W ten sposób powinien powstać gęsty sos pomidorowy. Doprawić do smaku, jeśli jest mało słony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz