2014/08/06

Domowej roboty sos do pizzy

Skoro już postanowiłam upiec pizzę przydałby się sos, którym ją posmaruję. Potrzebne będą jedynie pomidory, czosnek i oczywiście oregano, które jest podstawowym ziołem dzięki któremu sos pomidorowy nabierze wyjątkowego smaku i aromatu.

Składniki:

  • 3 duże pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • gałązka świeżego oregano lub łyżeczka suszonego,
  • oliwa z oliwek,
  • cebula,
  • 3-4 liści świeżej bazylii,
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki,  pokroić w dużą kostkę. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy w rondelku na oliwie. Gdy cebula nabierze złotego koloru dodajemy pomidory i pokrojony w plasterki czosnek. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz pokrojonym oregano i bazylią. Całość dokładnie wymieszać i dusić bez przykrycia na małym ogniu, aby sok wyparował. Gdy w naczyniu zostanie miąższ i odrobina soku całość należy dokładnie zmiksować w blenderze. W ten sposób powinien powstać gęsty sos pomidorowy. Doprawić do smaku, jeśli jest mało słony.