2014/08/04

Sałatka z ogórków i papryki na zimę

Okres na przetwory w pełni, dlatego dziś przedstawiam Wam pyszną sałatkę na zimę z ogórków, cebuli i papryki z dodatkiem octu i czosnku. Doskonale nadaje się jako dodatek do obiadów. Jeśli macie nadmiar ogórków i nie macie pomysłu na przetwory wypróbujcie ten przepis.

8-10 słoiczków o pojemności  250 ml

Składniki:
  • 4 kg ogórków,
  • 1/2 kg słodkiej czerwonej papryki,
  • 1/2 kg cebuli,
  • 1/2 kg marchewki,
  • 1 szklanka octu 10%,
  • 1 szklanka cukru kryształu,
  • 1 szklanka oleju,
  • 3 płaskie łyżki soli,
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego,
  • 2 małe główki czosnku
Przygotowanie:

Ogórki obrać i poszatkować w plasterki, natomiast cebule pokroić w kostkę. Obraną marchew należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić w paseczki.  Warzywa wymieszać w dużym garnku. Wlać ocet, olej, dodać przyprawy, cukier i przez praskę wcisnąć ząbki czosnku.Całość dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 godziny. Po tym czasie słoiczki umyć dokładnie i przekładać łyżką gotową sałatkę. Do słoiczków zlać sok z octem pozostały w garnku i dokładnie zakręcić wieczkami. Słoiki wstawić do garnka z wodą i gotować przez 15 min.