8-10 słoiczków o pojemności 250 ml
Składniki:
- 4 kg ogórków,
- 1/2 kg słodkiej czerwonej papryki,
- 1/2 kg cebuli,
- 1/2 kg marchewki,
- 1 szklanka octu 10%,
- 1 szklanka cukru kryształu,
- 1 szklanka oleju,
- 3 płaskie łyżki soli,
- 2 łyżeczki pieprzu mielonego,
- 2 małe główki czosnku
Przygotowanie:
Ogórki obrać i poszatkować w plasterki, natomiast cebule pokroić w kostkę. Obraną marchew należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić w paseczki. Warzywa wymieszać w dużym garnku. Wlać ocet, olej, dodać przyprawy, cukier i przez praskę wcisnąć ząbki czosnku.Całość dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 godziny. Po tym czasie słoiczki umyć dokładnie i przekładać łyżką gotową sałatkę. Do słoiczków zlać sok z octem pozostały w garnku i dokładnie zakręcić wieczkami. Słoiki wstawić do garnka z wodą i gotować przez 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz