Składniki:
Na rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 50 ml letniej wody (do temp 40 stopni)
Na ciasto:
- 1 łyżeczka soli,
- 400 g mąki pszennej,
- 2 łyżki oleju,
- gotowy rozczyn,
- 200 ml letniej wody
Przygotowanie:
Aby przygotować rozczyn należy wziąć świeże drożdże, które przed użyciem powinny co najmniej 10 min poleżeć w cieple. Do garnuszka wkruszyć odmierzoną ilość drożdży, zasypać łyżeczką cukru i zalać letnią wodą. Następnie dokładnie wymieszać łyżką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. Przykryć świeżą ścierką, aby drożdże zaczęły "pracować". Po tym czasie drożdże wydzielają bąbelki i robią się puszyste.
Do dużego i pojemnego garnka należy przesiać mąkę i sól. Dokładnie wymieszać. Wlać olej i cały czas mieszając wlewać gotowy rozczyn oraz letnią wodę. Całość dokładnie mieszać i wyrabiać ręką do połączenia się składników. W momencie, gdy ciasto będzie "odchodzić" od rąk, blat lub stolnicę posypać mąką i wyłożyć ciasto. Zagniatać ręką przez ok 3 min. Gotowe ciasto drożdżowe przełożyć do garnka, posmarować z wierzchu łyżą oleju i zakryć ścierką. Odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż ciasto nabierze dwukrotnej objętości, czyli ok 45 min. Po tym czasie piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni. Ciasto wyjąć z garnka i przełożyć do wysmarowanej margaryną blachy i rozciągnąć na całość. Następnie posmarować sosem i posypać ulubionymi dodatkami. Ja użyłam kurczaka, kukurydzy z puszki, oliwek zielonych, papryki, cebuli i sera mozzarelli, który ścieram na tarce o dużych oczkach.
Pizzę piec w temp. 200 stopni przez 15 - 20 min . Gotową pizzę można podawać z sosem czosnkowym lub z oliwą ziołową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz