2014/08/27

Oliwa z pieprzem o delikatnym aromacie cytryny i mięty

Ta oliwa doskonale nadaje się do marynowania drobiu i ryb. Delikatny aromat skórki z cytryny i mięta nadają oliwie niezwykły zapach natomiast pieprz zaostrza smak. Gotową oliwę należy przechowywać w zacienionym miejscu, gdyż tłuszcze pod wpływem światła i tlenu utleniają się. 

Składniki:

  • oliwa z oliwek,
  • gałązka mięty,
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu,
  • 4 paski skórki z cytryny
Przygotowanie:

Cytrynę przed obraniem sparzyć, skórkę pokroić w drobne paski, wrzucić do naczynia na oliwę. Włożyć opłukaną gałązkę mięty i ziarenka pieprzu. Wlać oliwę, zamknąć korkiem i dokładnie wymieszać. Przechowywać w lodówce.





Oliwa Sprawiedliwa 2014