2014/08/30

Zieleń jarmużu z jabłkiem i ogórkiem

W tym roku w ogrodzie wyrósł piękny, karbowany jarmuż. Jest to roślina z rodziny kapustnych o wielu właściwościach odżywczych. Kolor tego warzywa wskazuje na to, że posiada on mnóstwo chlorofilu, czyli zielonego barwnika o działaniu antyoksydacyjnym. Ponadto zawiera karoten, witaminę C, witaminy z grupy B i E. Znajdziemy tam też błonnik, magnez, trochę cynku, żelaza i wapnia. Kolejną cechą jarmużu jest to, że dobrze znosi on niskie temperatury. Pamiętajmy aby nie przesadzić z ilością spożywanego jarmużu, gdyż w nadmiarze może on zaszkodzić.  Poniżej przedstawiam Wam pomysł na koktajl z jarmużu, ogórka gruntowego z delikatnym posmakiem jabłka.

Ilość porcji: 2 szklanki o pojemności 250 ml

Składniki:

  • półtorej szklanki wody mineralnej,
  • 4 liście świeżego jarmużu,
  • łyżeczka miodu,
  • słodkie i soczyste jabłko,
  • 3 niewielkie ogórki gruntowe,
  • łyżeczka wiórek kokosowych 
Przygotowanie:

Do miski blendera wrzucić umyte i porwane liście jarmużu , dodać obrany i pokrojony w kostkę ogórek, wlać wodę mineralną. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do pozostałych składników. Całość dokładnie zblendować, jeśli koktajl będzie za gęsty wlać wodę. Dosłodzić miodem. Przelać do szklanek, wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Pić schłodzone.