W tym roku w ogrodzie wyrósł piękny, karbowany jarmuż. Jest to roślina z rodziny kapustnych o wielu właściwościach odżywczych. Kolor tego warzywa wskazuje na to, że posiada on mnóstwo chlorofilu, czyli zielonego barwnika o działaniu antyoksydacyjnym. Ponadto zawiera karoten, witaminę C, witaminy z grupy B i E. Znajdziemy tam też błonnik, magnez, trochę cynku, żelaza i wapnia. Kolejną cechą jarmużu jest to, że dobrze znosi on niskie temperatury. Pamiętajmy aby nie przesadzić z ilością spożywanego jarmużu, gdyż w nadmiarze może on zaszkodzić. Poniżej przedstawiam Wam pomysł na koktajl z jarmużu, ogórka gruntowego z delikatnym posmakiem jabłka.
Ilość porcji: 2 szklanki o pojemności 250 ml
Składniki:
- półtorej szklanki wody mineralnej,
- 4 liście świeżego jarmużu,
- łyżeczka miodu,
- słodkie i soczyste jabłko,
- 3 niewielkie ogórki gruntowe,
- łyżeczka wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Do miski blendera wrzucić umyte i porwane liście jarmużu , dodać obrany i pokrojony w kostkę ogórek, wlać wodę mineralną. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do pozostałych składników. Całość dokładnie zblendować, jeśli koktajl będzie za gęsty wlać wodę. Dosłodzić miodem. Przelać do szklanek, wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Pić schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz