2014/09/02

Śliwki w occie




Koniec sierpnia aż do października,  to okres kiedy zbieramy i przetwarzamy śliwki. Te niewielkie, podłużne owoce doskonale nadają się na kompoty i  powidła. Popularne w naszym kraju śliwki węgierki, renklody i  mirabelki  doskonale smakują w ciastach i  muffinkach. Natomiast  suszone śliwki podajemy w wersji wytrawnej, np. ze schabem czy boczkiem.  
Śliwki w zalewie octowej z goździkami idealnie sprawdzą się zimą jako dodatek do mięs oraz pasztetów mięsnych.  Słodko-ostry smak śliwek wzbogaci dania mięsne.

Składniki:

  • 1 kg mało dojrzałych śliwek,
  • 1 szklanka octu 6%,
  • 3 szklanki wody,
  • 25 dag cukru,
  • kilka goździków, laska cynamonu
Przygotowanie:

Śliwki umyć, usunąć pestki, nakłuć wykałaczką w kilku miejscach. 
Wodę zagotować dodać ocet, cukier, przyprawy. Wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać śliwki i zostawić do następnego dnia. Na drugi dzień zlać zalewę, zagotować, zalać śliwki i odstawić do drugiego dnia. Powtarzać 4 razy. Po ostatnim zalaniu pozostawić do ostygnięcia. Przełożyć do czystych słoików, zalać zalewą i zakręcić. Pasteryzować przez 15 min.