2014/09/23

Sałata z gruszką i orzechami włoskimi w towarzystwie sera pleśniowego

Połączenie gruszki, prażonego orzecha i niebieskiego sera pleśniowego tworzą wyjątkową kompozycję smaków. W sałatce wyczuwalny jest słodki smak soczystej gruszki oraz słony smak sera.  Olej Kujawski z dodatkiem bazylii oraz cebula dopełniają całości. 

Porcja dla 3 osób

Składniki:

  • pół główki sałaty lodowej,
  • 20 dag sera pleśniowego Lazur,
  • 1 soczysta i słodka gruszka,
  • saszetka oleju Kujawskiego z bazylią,
  • 3 orzechy włoskie,
  • mała cebula,
  • pół śliwki do ozdoby
Przygotowanie:

Sałatę lodową porwać na drobne kawałki, wsypać do miski i polać połową oleju z saszetki. Wymieszać. Cebulę obrać i pokroić w cienkie pół plasterki, zasolić i wymieszać z sałatą. Gruszkę obrać, wykroić środek i pokroić w kostkę. Na talerzu ułożyć sałatę, poukładać pokrojony w grubszą kostkę ser, gruszkę i uprażone orzechy włoskie. Ozdobić śliwką i całość polać pozostałym z saszetki olejem.