2014/09/19

Powidło śliwkowe

Kolejny przepis z wykorzystaniem śliwek to tradycyjne powidło śliwkowe. Do jego przygotowania należy używać najdojrzalsze śliwki. Po kilku dniach smażenia powstaje pyszne powidło, które doskonale smakuje z kromką świeżego chleba.

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych śliwek węgierek,
  • 60 dag cukru kryształu
Przygotowanie:

Śliwki umyć i pozbawić pestek. Do dużego garnka wsypać śliwki. 



Smażyć pod przykryciem do momentu zagotowania, mieszać żeby się nie przypaliły. Oczywiście smażymy na małym ogniu. Przez następne 4 dni robimy dokładnie to samo, czyli smażymy na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką do momentu "parkotania". W 4 dniu do powidła wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy. Gorące powidło przekładamy do słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.