2014/10/12

Placuszki z jarmużem i słonecznikiem

Placuszki z jarmużem i słonecznikiem doskonale smakują  zarówno  na śniadanie jak i na obiad. Dodatek papryczki chilli nadaje ostrego smaku, natomiast słonecznik i świeże liście jarmużu sprawiają, że są one zdrowe i pożywne. Placuszki można podawać z jogurtem greckim gęstym. Przepisem zainspirowałam się dzięki Filozofii smaku.

Porcja na ok.20 placuszków

Składniki:
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 jajka,
  • 2 liście jarmużu,
  • 1 łyżka słonecznika łuskanego,
  • 1 bardzo ostra suszona chilli,
  • pieprz i sól,
  • 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:

W misce wymieszać  przesianą mąkę, jajko, mleko, pieprz, sól i posiekane ząbki czosnku. Liście jarmużu oddzielić  od twardego środka i drobno posiekać, wsypać do miski z ciastem. Dodać  słonecznik i pokrojoną chilli,  dokładnie wymieszać całość. Placuszki smażyć na małej ilości oleju do zarumienienia z obu stron. Podawać z jogurtem gęstym.