2014/10/08

Jajka z majonezem i wędzonym łososiem

Jajka z majonezem domowej roboty, przyozdobione kawałkami łososia są idealnym pomysłem na przystawkę w dniu imienin lub Wielkanocy.  Wyglądają bardzo efektywnie przyozdobione liśćmi rukoli i kawałkami czerwonej papryczki chilli. Ich przygotowanie nie wymaga dużej umiejętności gotowania ani sporej ilości czasu natomiast efekt jest satysfakcjonujący.

Składniki:
  • 6 jajek,
  • majonez,
  • opakowanie łososia wędzonego,
  • pół pęczka świeżego szczypiorku lub koperku,
  • rukola  i chilli do przyozdobienia
Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, wyjąć żółtka. Na półmisku na jaja w wgłębieniach ułożyć liście rukoli i białka. Łososia pokroić na odpowiednie kawałki, szczypiorek lub koperek posiekać. Do białek jajka nałożyć  2-3 łyżeczki majonezu, przyozdobić kawałkiem łososia i posypać zieleniną.