2014/10/17

Muffinki z czekoladą, orzechami i rodzynkami

Pyszne, szybkie w przygotowaniu i bardzo zdrowe. Dodatek orzechów włoskich poprawi koncentracje, natomiast dodatek czekolady sprawi, że każdy z chęcią po nie sięgnie. Sama wymyśliłam połączenie tych dodatków i wyszło rewelacyjnie w jedno popołudnie wszystkie zostały zjedzone.

Ilość muffinów : 18

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1/2 kostki masła,
  • 2 jajka,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mleka,
  • łyżeczka cukru,
  • pół opakowania rodzynek,
  • 6 kostek czekolady mlecznej.
  • garść orzechów włoskich,
  • pół jabłka
Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
W misce wymieszać wszystkie sypkie składniki. Masło roztopić i ostudzić. Jajka rozbełtać z mlekiem w oddzielnej misce. Do sypkich składników dodać jaja z mlekiem i wystudzone masło. Wymieszać dokładnie do utworzenia ciasta. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Czekoladę także pokroić w kostkę. Do ciasta dodać czekoladę, kawałki jabłka, rodzynki i posiekane orzech. Wymieszać łyżką.
Do formy na muffiny nakładać ciasto do 1/3 wysokości. Piec 20-25 min w temp. 200 stopni.