2014/10/25

Risotto z cieciorką, marchewką i pieczarkami

Risotto z dodatkiem ciecierzycy jest smacznym pomysłem na  obiad. To syte danie można przyrządzić dzień wcześniej, aby następnego dnia nie musieć martwić się o przygotowanie obiadu po przyjściu z pracy, czy uczelni. Jest on świetnym pomysłem na danie do pracy, które wystarczy podgrzać. 

Składniki:
  • 1 duża marchew,
  • 30 dag pieczarek,
  • cebula,
  • puszka cieciorki,
  • połowa papryki,
  • pieprz ziołowy, sól, pieprz, papryka ostra,
  • 2 szklanki ryżu
Przygotowanie:

Ryż wsypać do garnka, zalać  wodą, posolić i  gotować do miękkości mieszając co jakiś czas. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojone pieczarki, dusić do miękkości. Marchew obrać i zetrzeć na dużej tarce. Cieciorkę odcedzić na sitku. Paprykę pokroić w niewielką kostkę. Do ugotowanego ryżu dodać wszystkie składniki, doprawić przyprawami, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Risotto przełożyć do naczynia  żaroodpornego. Piec w temp. 180 stopni przez 50 min.