2014/10/29

Zupa z pasternaku i selera naciowego z imbirem według Jamie Oliver'a

Z takiego połączenia składników uzyskujemy delikatną zupę o nietypowej kombinacji smaków.  Imbir  idealnie współgra ze składnikami potrawy nadając jej orientalny smak. Jako dodatku użyłam prażony słonecznik i kleks śmietany. Można ją podawać z chrupiącymi grzankami, usmażonymi razem z paseczkami wędzonego boczku jak doradza autor przepisu.

Ilość porcji: 6-8

Składniki:
  • 2 marchewki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • cebula,
  • 2 duże pasternaki,
  • kawałek świeżego imbiru lub płaska łyżeczka sproszkowanego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika,
  • 2 kostki rosołowe
Przygotowanie:




Marchew i pasternak obrać i pokroić w grube plasterki. Selera pokroić w plasterki. Cebulę należy posiekać w plasterki. Do dużego rondla wlać 2 łyżki oliwy, dodać wszystkie pokrojone warzywa, doprawić imbirem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość wymieszać drewnianą łyżką, podsmażać ok. 10 min pod uchyloną pokrywką, aż marchew będzie miękka, a cebula uzyska złocisty kolor. Do garnka wrzucić kostki rosołowe i zalać je 1,8 l wrzącej wody z czajnika. Mieszać, aż kostki się rozpuszczą, następnie do wody z kostkami dodać warzywa. Całość dobrze wymieszać i gotować ok. 10 min. Zupę doprawić solą i pieprzem, zmiksować w blenderze, aby uzyskała gładką konsystencję. Wlać zupę do miseczek i podawać z kleksem śmietany i uprażonym słonecznikiem