2014/10/23

Pasztet jarzynowy

Pasztet jarzynowy z dodatkiem słonecznika i siemienia lnianego jest zdrowym i bardzo smacznym dodatkiem do kanapek. Odpowiednie  przyprawienie  sprawia, że pasztet jest przepyszny. Przygotowując ten smakołyk wzbogacimy swoją dietę o porcję warzyw i płatków owsianych. Gorący pasztet musi wystygnąć, gdyż najlepiej smakuje po ostudzeniu  na świeżo upieczonym chlebie mamy;)

Porcja na 3 średniej wielkości foremki aluminiowe

Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 0,5 szklanki otrąb,
  • 4 jaja,
  • 2 łyżki słonecznika łuskanego,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • 60 dag marchwi,
  • 30 dag pietruszki,
  • 2 selery,
  • 3 duże cebule,
  • słoiczek koncentratu pomidorowego(200 g),
  • przyprawy tj. gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, pieprz, sól, zioła prowansalskie, kminek mielony
Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę i selery obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wsypać do dużego garnka, dodać pół szklanki  wody i dusić do miękkości.  Cebulę obrać
i pokroić w kostkę, smażyć na patelni. Do usmażonej cebuli dodać słoiczek koncentratu,wymieszać. Do warzyw w garnku dodać otręby, płatki owsiane i cebulę, wymieszać dokładnie i wystudzić. Do zimnych warzyw z otrębami wbić jajka, dodać słonecznik, siemię lniane i po pół łyżeczki każdej wymienionej przyprawy. Dosolić do smaku. Całość dokładnie wymieszać, można zmiksować mikserem. 
Do natłuszczonych olejem foremek dodać gotowy pasztet, wyrównać łyżką, po wierzchu posypać  kminkiem. Piec w temp. 180 stopni przez 1 godzinę 15 min. Jeść po wystudzeniu.