2014/11/08

Ciasteczka cynamonowe

Specjalnie dla Was na zbliżające się święta postanowiłam wypróbować przepis z Cukierni Lidla. Ciasto robi się szybko, nie potrzeba wielu składników,  a dodatek cynamonu sprawia, że w kuchni unosi się cudowny zapach. Ciasteczka te nadają się zarówno na niedzielną słodką przekąskę, jak i na święta Bożego Narodzenia, gdy w naszym domu unosi się zapach cynamonu, pierniczków. Do dekoracji można użyć migdałów, rodzynek oraz orzechów włoskich. Takie ciasteczka można przechowywać w puszcze nawet przez  2-3 tygodni i codziennie cieszyć się ich smakiem.

Porcja na  20 ciasteczek

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 2 łyżki mielonych orzechów włoskich,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 duże jajo,
  • cukier wanilinowy lub laska wanilii,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • orzechy włoskie, migdały i rodzynki do dekoracji,
  • 1 białko
Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier puder,  nasionka z laski wanilii, zmielone orzechy, jajko i cynamon. Zagnieść delikatnie ciasto. Gotowe ciasto zawinąć  w folię spożywczą i włożyć  do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość 4-5 mm. Używając foremek wycinać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce wybić białko i rozbełtać je widelcem. Za pomocą pędzelka ciasteczka smarować białkiem i dekorować bakaliami według uznania. Piec w temp. 175 stopni 12-15 min na złoty kolor.