2014/11/11

Rogale drożdżowe z lukrem i posypką orzechowo-migdałową

Z okazji dnia św. Marcina postanowiłam upiec rogale. Przygotowanie ich zajęło mi sporo czasu, lecz efekt i smak był zachwycający. Samo to, że wszystkim domownikom smakowało i nie skończyli na jednym rogalu sprawiało mi wielką przyjemność. Bardzo polecam ich upieczenie;)

Ilość sztuk ok. 28 rogalików

Składniki:
  • kg mąki pszennej,
Rozczyn:
  • 3/4 kostki świeżych drożdży,
  • płaska łyżka cukru kryształu,
  • 1/3 szklanka ciepłego mleka
Pozostałe składniki ciasta drożdżowego:
  • 1 całe jajo,
  • 2 żółtka,
  • 6 łyżek cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • szklanka letniej  wody ( 250 ml),
  • pół litra mleka
Nadzienie:
  • powidło śliwkowe,
  • wiśnie ze słoika,
  • czekolada mleczna
Ponadto:
  • 1 białko do smarowania ciasta przed pieczeniem,
  • pędzelek do smarowania

Lukier i posypka:
  • 1 białko,
  • szklanka cukru pudru,
  • pół cytryny,
  • 6 orzechów włoskich,
  • 6 migdałów
 Przygotowanie:

Mąkę przesiać do dużego garnka. Zrobić wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mleka. Rozczyn drożdżowy dokładnie wymieszać we wgłębieniu. Pozostawić do wyrośnięcia na ok.15 min.
 Po tym czasie utrzeć jaja z cukrem,  podgrzać mleko z łyżką masła. Do garnka z rozczynem i mąką dodać ciepłe mleko z masłem,  wodę oraz jaja z cukrem. Wyrobić aż ciasto odejdzie od rąk. Pod koniec dodać 3 łyżki oleju. Wyrobić. Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. 45 min i przykryć ściereczką. Po tym czasie stolnicę posypać mąką i wyłożyć  ciasto . Zagnieść i rozwałkować. Z rozwałkowanego
 ciasta nożem wykrawać kwadraty. Do środka dodawać po łyżeczce powidła lub wiśni z połówką kostki czekolady. Formować rogaliki. Wierzch posmarować rozbełtanym białkiem. Blachę do pieczenia wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni. Rogale piec przez 15 min w temp. 200 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 150 i piec 25 min.
Gdy wystygną przygotować lukier, smarować nim wierzch rogali i posypać posiekanymi drobno migdałami i orzechami. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz