2014/11/26

Placuszki gryczane z rukolą

Każdy lubi urozmaicone posiłki, dlatego dziś przedstawiam Wam inną odsłonę kaszy gryczanej. Jak wiadomo kasza w kuchni tradycyjnej była często używana jako dodatek do mięs, składnik farszów, czy pierogów. Dzisiaj  wyczarowałam  z kaszy gryczanej pyszne i sycące placuszki. Aby dodać, im koloru wrzuciłam  posiekaną rukolę. Danie, to doskonale dopełni sos pieczarkowy, o którym pomyślałam po zjedzeniu placuszków( zniknęły w mgnieniu oka).

Porcja na 15 placuszków

Składniki:

  • szklanka kaszy gryczanej,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek rukoli,
  • płaska łyżeczka soli, pieprz,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:

Kaszę należy wsypać do małego garnka, zalać wodą  i posolić(płaska łyżeczka soli). Następnie gotować ok. 30 min od czasu do czasu mieszając i dolewając wodę, aby kasza nie przypaliła się. Gotową kaszę odstawić do ostygnięcia. Do miski wbić jaja, dodać śmietanę, posiekaną drobno rukolę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mąkę i wymieszać. Smażyć na oleju na złocisty kolor z obu stron. Podawać z ketchupem, pastą paprykową lub sosem pieczarkowym.