Porcja na 15 placuszków
Składniki:
- szklanka kaszy gryczanej,
- 2 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek rukoli,
- płaska łyżeczka soli, pieprz,
- pół szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
Kaszę należy wsypać do małego garnka, zalać wodą i posolić(płaska łyżeczka soli). Następnie gotować ok. 30 min od czasu do czasu mieszając i dolewając wodę, aby kasza nie przypaliła się. Gotową kaszę odstawić do ostygnięcia. Do miski wbić jaja, dodać śmietanę, posiekaną drobno rukolę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mąkę i wymieszać. Smażyć na oleju na złocisty kolor z obu stron. Podawać z ketchupem, pastą paprykową lub sosem pieczarkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz