2014/11/20

Piróg biłgorajski

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na regionalny przysmak- ciasto drożdżowe z farszem z kaszy gryczanej i ziemniaków. Ten wypiek moja mama zapamiętała z dzieciństwa dlatego razem z nią postanowiłam go odtworzyć. Chociaż przygotowanie piroga jest pracochłonne to zapewniam, że smak jest zachwycający. Kawałki tego przysmaku mogą być dodatkiem do kubka gorącego barszczu czerwonego. 

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
  • kg mąki pszennej,
  • 3/4 kostki świeżych drożdży,
  • płaska łyżka cukru kryształu,
  • 1/3 szklanka ciepłego mleka,
  • 3 łyżki oleju,
  • szklanka wody ( 250 ml),
  • pół litra mleka,
Farsz:
  • 30 dag kaszy gryczanej,
  • 4 ziemniaki średniej wielkości,
  • 2 cebule,
  • 2 jaja,
  • kminek mielony, pieprz, sól, ostra papryka
Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Kaszę ugotować w wodzie do miękkości. Cebulę podsmażyć na oleju. Ugotowane ziemniaki ugnieść tłuczkiem, lekko wystudzić. Połączyć wszystkie składniki z jajami i przyprawami, dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać do dużego garnka. Zrobić wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mleka. Rozczyn drożdżowy dokładnie wymieszać we wgłębieniu. Pozostawić do wyrośnięcia na ok.15 min.Do garnka z rozczynem i mąką dodać ciepłe mleko z masłem,  wodę oraz jaja z cukrem. Wyrobić aż ciasto odejdzie od rąk. Pod koniec dodać 3 łyżki oleju. Wyrobić. Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. 45 min i przykryć ściereczką. Po tym czasie stolnicę posypać mąką i wyłożyć ciasto. Zagnieść i rozwałkować na stolnicy na kształt prostokąta. Formę do pieczenia(prostokątną) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto drożdżowe przełożyć do formy uważając aby nie zaginać boków. Na ciasto wyłożyć delikatnie farsz i go rozprowadzić. Boki ciasta tak złożyć aby całe ciasto przykryło farsz. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem.
Piec w temp. 200 stopni przez 15 min, następnie zmniejszyć temp. do 150 i piec przez 50 min.