2014/11/28

Szarlotka z bezą

Delikatna,  z kruchym spodem i pyszną bezową pierzynką. Mowa o szarlotce, która króluje dziś w mojej kuchni. Po zjedzeniu słyszę tylko zachwyt nad jej smakiem. Ciasto idealne zarówno na weekend, czy święta. Może i Wy upieczecie inną wersję szarlotki?

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • kostka masła,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 2 kg jabłek lub 2 słoiczki konfitury z jabłek,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki cukru waniliowego
Składniki na bezę:
  • 6 białek,
  • 15 łyżek cukru kryształu
Przygotowanie:

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę , dodać pokrojoną kostkę masła, posiekać dokładnie. W mące z masłem zrobić wgłębienie, do którego dodać żółtka i śmietanę, przesiać cukier puder. Całość siekać nożem, a następnie wyrobić na ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie piekarnik nagrzać na 200 stopni, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt i wyłożyć nim blachę do pieczenia. Postarać się, aby boki także były "oblepione" ciastem. Spód szarlotki zapiec przez 15 min w temperaturze 180 stopni. W czasie, gdy spód się piecze należy przygotować jabłka. Jeśli nie posiadamy gotowej konfitury jabłka należy obrać i pokroić w kostkę. Na upieczony spód wyłożyć jabłka lub konfiturę, posypać cynamonem i cukrem waniliowym. 
Aby przygotować bezę należy białka bardzo dokładnie oddzielić od żółtek, aby żadne kawałki skorupki, czy żółtka nie wpadły do nich. Następnie dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę mikserem. Do ubitych białek wsypywać po łyżce cukier ciągle ubijając. Gotową masą  białkowo-cukrową przełożyć na jabłka, dokładnie rozsmarowując, aby przykryła jabłka. Tak przygotowaną szarlotkę piec w piekarniku nagrzanym do temp, 150 stopni przez 40 min. Szarlotka  z bezą najlepiej smakuje na zimno.