Składniki:
- 300 g mąki,
- 200 g masła,
- 120 g cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego,
- 4 łyżki powidła śliwkowego,
- masa makowa,
- pół szklanki miodu,
- 5 ja (oddzielić białka od żółtek),
- 3 jabłka,
- 120 g masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 łyżka spirytusu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- bakalie : rodzynki, żurawina, śliwki suszone, orzechy włoskie (po 2-3 łyżki)
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, w kruszyć masło, dodać cukier i ekstrakt, zagnieść palcami na kruszonkę. Formę do pieczenia ciast wyłożyć papierem. Spód wylepić połową kruszonki, Piec w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni przez 15 min.
W misce zmiksować masło z cukrem, dodawać stopniowo żółtka, zmiksować na gładką masę. Do masy maślanej dodać makową masę, miód, jabłka(obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki), spirytus, proszek do pieczenia i bakalie. Bardzo dokładnie wymieszać łyżką. W oddzielnej misce ubić na pianę białka ze szczyptą soli. Pianę dodać do masy, wymieszać delikatnie. Podpieczony spód wysmarować powidłem i wylać masę, rozgarnąć aby była równomiernie rozłożona. Wierzch posypać pozostałą kruszonką. Piec w temp. 175 stopni przez 50 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz