2014/12/22

Uszka z mięsem i grzybami

Uszka są doskonałym dodatkiem do czerwonego barszczu . Farsz do naszych uszek składa się z: wątróbki, karkówki, mięsa gulaszowego z indyka, żołądków drobiowych i grzybów. 

Składniki na farsz:

  • 20 dag karkówki,
  • 20 dag mięsa gulaszowego z indyka,
  • 20 dag wątróbek,
  • 20 dag żołądków drobiowych,
  • 1 mała bułka (ususzona), 
  • 2 jaja,
  • cebula,
  • garść suszonych grzybów,
  • pieprz, sól, majeranek, kminek mielony, papryka, gałka muszkatołow
Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 duże jajo,
  • szklanka ciepłej wody,
  • łyżka roztopionego masła,
  • łyżka oleju
Przygotowanie:

Mięso dobrze opłukać, ugotować z grzybami. Przyprawić zielem angielskim. Gotować ok. 1 godziny.
Po ugotowaniu mięso ostudzić. Suchą bułkę namoczyć w gorącej wodzie pozostałej po gotowaniu mięsa. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. W maszynce zmielić mięso, grzyby, bułkę i cebulę. Farsz wymieszać i doprawić przyprawami. Dodać 2 jaja, dokładnie połączyć w jednolitą masę. 
Z podanych składników zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wycinać okrągłe kształty np. kieliszkiem do wina. Do środka krążków wkładać farsz, dokładnie zalepić i formować uszko. Gotować w osolonej wodzie do miękkości (mieszać drewnianą łyżką).