Składniki na farsz:
- 20 dag karkówki,
- 20 dag mięsa gulaszowego z indyka,
- 20 dag wątróbek,
- 20 dag żołądków drobiowych,
- 1 mała bułka (ususzona),
- 2 jaja,
- cebula,
- garść suszonych grzybów,
- pieprz, sól, majeranek, kminek mielony, papryka, gałka muszkatołowa
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 duże jajo,
- szklanka ciepłej wody,
- łyżka roztopionego masła,
- łyżka oleju
Przygotowanie:
Mięso dobrze opłukać, ugotować z grzybami. Przyprawić zielem angielskim. Gotować ok. 1 godziny.
Po ugotowaniu mięso ostudzić. Suchą bułkę namoczyć w gorącej wodzie pozostałej po gotowaniu mięsa. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. W maszynce zmielić mięso, grzyby, bułkę i cebulę. Farsz wymieszać i doprawić przyprawami. Dodać 2 jaja, dokładnie połączyć w jednolitą masę.
Z podanych składników zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wycinać okrągłe kształty np. kieliszkiem do wina. Do środka krążków wkładać farsz, dokładnie zalepić i formować uszko. Gotować w osolonej wodzie do miękkości (mieszać drewnianą łyżką).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz