2014/12/17

Owsianka z suszonymi owocami

Jest niedziela siadamy do wspólnego śniadania i wtedy dostaję w miseczce pachnącą, ciepłą owsiankę. Pełna suszonych owoców i serca osoby, która mi ją przygotowała. Może właśnie to sprawiło, że zakochałam się w jej smaku i nie jeden raz próbowałam ją odtworzyć w domu. Lecz nie smakowała tak wyśmienicie jak wtedy.
Owsianka z tego przepisu to pomysł na  szybkie  i smaczne śniadanie, które dostarcza zastrzyku energii.

Porcja dla 1 osoby

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • szczypta soli,
  • szczypta cynamonu,
  • garść suszonych owoców (rodzynki, 2 morele suszone, żurawina, pestki dyni),
  • ćwiartka jabłka pokrojonego w kostkę,
  • pół łyżeczki miodu
Przygotowanie:

Do niewielkiego garnka wsypać płatki owsiane i zalać zimną wodą (1/3 szklanki). Gotować na małym ogniu, dodać cynamon i sól, wymieszać. Wsypać suszone owoce i pokrojone jabłko. Gotować na małym ogniu ok. 5 min aż zgęstnieje. Przełożyć do miseczki, można dodać kilka plasterków świeżego banana i miodu . Jeść na ciepło.