Pachnące ziołami prowansalskimi o delikatnym smaku sera feta. Takie są szybkie bułeczki z przepisu Agnieszki Maciąg. Doskonale sprawdzą się w roli pieczywa na śniadanie, czy jako przekąska. Posmarowane masłem lub twarogiem zasmakują największemu łasuchowi i na pewno nie poprzestanie na jednej. Uważam, że zamiast sera fety w roli dodatku doskonale sprawdzi się papryka, ser żółty, czy wędlina.
Czas przygotowania: 30-40 min
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 3/4 szklanki zimnego masła (pokrojonego w drobną kostkę),
- 1 jajko,
- 3 łyżki zimnej wody,
- 3/4 szklanki śmietany,
- 3/4 szklanki pokruszonego sera feta,
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sodę oczyszczoną i sól. Dodać zioła prowansalskie, pieprz i masło, wymieszać ręką lub drewnianą łyżką. W drugiej misce wybić jajko, dodać wodę i śmietanę, dokładnie roztrzepać. Mokre składniki przelać do suchych. Dodać ser feta. Zagnieść ciasto. Blat lub stolnicę wysypać mąką i wyłożyć ciasto, dokładnie wyrobić jednolite ciasto. Następnie rozwałkować je na grubość ok. 4 cm i szklanką wykrawać okrągłe bułeczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykrawane z ciasta kółka układać na blasze i wysmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temp. 180 stopni przez 15 min lub dłużej do momentu aż bułeczki zarumienią się. Można jeść ciepłe, na zimno bardzo smakują posmarowane masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz