Tortownica o średnicy 21 cm (mała)
Składniki:
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów,
- 500 ml śmietany kremówki,
- mrożone truskawki lub maliny,
- opakowanie galaretki cytrynowej,
- 4 kostki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Z zamrażarki wyciągnąć mrożone truskawki i odmrozić, jeśli używamy świeżych należy je umyć i odszypułkować.
Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami( nie kruszyć) aby przykryły dno. Następnie boki także wyłożyć biszkoptami. W garnuszku podgrzać 1/4 szklanki wody. Gotującą się wodę wyłączyć, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać, ostudzić. W misce ubić na sztywno śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodać płaską łyżkę cukru oraz lekko zastygniętą galaretkę, zmiksować. Połowę kremu wylać na biszkopty, wygładzić, ułożyć truskawki.
Pozostały krem wylać na truskawki, również wygładzić. Kostki czekolady zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki na krem. Torcik wstawić do lodówki na 1-2 godzin, aby krem zastygł. Po tym czasie torcik można wyciągnąć z tortownicy i delikatnie kroić ostrym nożem. Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz