Składniki:
- ok 1 kg schabu,
- pół szklanki suszonych owoców: figi, jabłka, śliwki kalifornijskie, żurawina
Zalewa do marynaty mięsa:
- ok 2 litry wody,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- łyżeczka kminku,
- 3 łyżki octu,
- kilka ziaren pieprzu,
- płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
Składniki zalewy zagotować. Do ostudzonej zalewy włożyć porcję schabu. Odstawić w zimnym miejscu na 24 godziny. Po tym czasie wyciągnąć mięso, wydrążyć środek nożem i nafaszerować suszonymi owocami wcześniej wymieszanymi z 2 łyżkami oleju.
Nafaszerowany schab związać sznurkiem z obu stron, aby farsz pozostał w środku i włożyć do rękawa foliowego, polać olejem i ułożyć pozostałe owoce (jeśli nie zmieściły się w środku schabu). Piec 1,5 godziny w temp. 180 stopni. Przestudzony schab pokroić w kromki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz