2015/01/05

Schab nadziewany suszonymi owocami

Schab nadziewany suszonymi owocami to wykwintny pomysł na obiad z mięsem. Doskonały na świąteczny lub niedzielny obiad. Takie owocowe nadzienie wprowadzi słodki akcent i sprawi, że nasz schab będzie kruchy. 

Składniki:
  • ok 1 kg schabu,
  • pół szklanki suszonych owoców: figi, jabłka, śliwki kalifornijskie, żurawina
Zalewa do marynaty mięsa:
  • ok 2 litry wody,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • łyżeczka kminku,
  • 3 łyżki octu,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:

Składniki zalewy zagotować. Do ostudzonej zalewy włożyć porcję schabu. Odstawić w zimnym miejscu na 24 godziny. Po tym czasie wyciągnąć mięso, wydrążyć środek  nożem  i nafaszerować suszonymi owocami wcześniej wymieszanymi z 2 łyżkami oleju. 


 Nafaszerowany schab związać sznurkiem z obu stron, aby farsz pozostał w środku i włożyć do rękawa foliowego, polać olejem  i ułożyć pozostałe owoce (jeśli nie zmieściły się w środku schabu).  Piec 1,5 godziny w temp. 180 stopni. Przestudzony schab pokroić w kromki.