Porcja na 18 muffinów
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie),
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżki cukru waniliowego ( lub opakowanie cukru wanilinowego),
- 70 ml oleju,
- 2 jajka,
- szklanka mleka,
- 2 duże banany,
- 4 kostki czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni.
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, dodać cukier waniliowy. Wymieszać. Do mniejszej miski wybić jajka, wlać mleko i olej, całość wymieszać widelcem na gładką masę. Banany obrać ze skórki, pokroić w grubsze kawałki i wsypać do misy blendera. Zmiksować na gładką masę, dodać do mokrych składników, wymieszać. Mokre składniki przelać do miski z suchymi, dokładnie wymieszać dużą łyżką. Dodać pokrojoną czekoladę. Wymieszać. Do foremek na muffiny przełożyć masę (1/3 wysokości formy). Muffiny piec 25 min w temp. 190 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz