2015/01/12

Muffiny z bananami i czekoladą

Muffiny z bananami to najprostszy sposób na zaspokojenie głodu na słodkości. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Gorzka czekolada i smak bananów sprawiają, że ten smakołyk zasmakuje dorosłym i dzieciom. Gdy masz mało czasu a spodziewasz się nie spodziewanych gości przygotuj te muffiny. 

Porcja na 18 muffinów

Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie),
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki cukru waniliowego ( lub opakowanie cukru wanilinowego),
  • 70 ml oleju,
  • 2 jajka,
  • szklanka mleka,
  • 2 duże banany,
  • 4 kostki czekolady gorzkiej
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni.
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, dodać cukier waniliowy. Wymieszać. Do mniejszej miski wybić jajka, wlać mleko i olej, całość wymieszać widelcem na gładką masę. Banany obrać ze skórki, pokroić w grubsze kawałki i wsypać do misy blendera. Zmiksować na gładką masę, dodać do mokrych składników, wymieszać. Mokre składniki przelać do miski z suchymi, dokładnie wymieszać dużą łyżką. Dodać pokrojoną czekoladę. Wymieszać. Do foremek na muffiny przełożyć masę (1/3 wysokości formy). Muffiny piec 25 min w temp. 190 stopni.