Porcja na 2 pieczone jabłka
Składniki:
- 2 średniej wielkości jabłka,
- 2 łyżki płatków owsianych,
- 2 łyżeczki miodu,
- pół łyżeczki cynamonu,
- pół łyżki rodzynek,
- 1/3 szklanki wody
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni.
Jabłka umyć dokładnie, wierzch owocu ściąć aby utworzyć ''czapeczkę''. Łyżką wydrążyć delikatnie środek ( część miąższu z nasionami odrzucić), który następnie należy pokroić w drobną kostkę. Należy uważać, aby nie dogrzebać się do skórki. W niewielkiej misce należy płatki owsiane zalać zimną wodą na 3 min, a następnie wymieszać. Po tym czasie dodać rodzynki, cynamon i pokrojony miąższ, wymieszać. Wydrążone jabłka napełnić zawartością miseczki. Wierzch polać miodem. Jabłka przykryć odciętym wierzchem. Włożyć do niewielkiego naczynia żaroodpornego i zapiec ok. 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz