2015/01/15

Pieczone jabłka z płatkami owsianymi

Gdy za oknem pogoda nie nastraja do działania, a mam wielką ochotę na zdrowy i sycący deser sięgam po jabłko. Pamiętam gdy, będąc  dzieckiem  babcia w swoim kaflowym piecu piekła nam  jabłka w brytfannie na deser. Dlatego wracam myślami do tamtego czasu i postanowiłam  włączyć swoją kulinarną wyobraźnię. Zastanawiam się co łączę często z jabłkami . Hmm... cynamon, miód i płatki owsiane, a wszystko wymieszane z kawałkami miąższu jabłka i zapieczone w miseczkach z tych owoców. Czyż takie połączenie nie brzmi kusząco? Zapewniam, że tak jest, a sam fakt że znikło szybciej niż się spodziewałam potwierdza moją tezę. 




Porcja na 2 pieczone jabłka

Składniki:

  • 2 średniej wielkości jabłka,
  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżki rodzynek,
  • 1/3 szklanki wody
Przygotowanie:



Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni. 
Jabłka umyć dokładnie, wierzch owocu ściąć aby utworzyć ''czapeczkę''. Łyżką wydrążyć delikatnie środek ( część miąższu z nasionami odrzucić), który następnie należy pokroić w drobną kostkę. Należy uważać, aby nie dogrzebać się do skórki. W niewielkiej misce należy płatki owsiane zalać zimną wodą na 3 min, a następnie  wymieszać. Po tym czasie dodać rodzynki, cynamon i pokrojony miąższ, wymieszać. Wydrążone jabłka napełnić zawartością miseczki. Wierzch polać miodem. Jabłka przykryć odciętym wierzchem. Włożyć do  niewielkiego naczynia żaroodpornego i zapiec ok. 30 min.