Porcja dla 1 osoby, czas przygotowania : 40 min
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych (nie błyskawicznych),
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka rodzynek, żurawiny,
- 1/4 szklanki mleka,
- 1/2 łyżeczki utartego, świeżego imbiru,
- 1 małe jajko,
- ćwiartka jabłka,
- mrożone owoce ( ja użyłam czerwoną porzeczkę)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę do pieczenia wysmarować masłem (brzegi i spód). Na spód ułożyć pokrojone w cienkie pół plasterki jabłko, posypać rodzynkami. W misce wybić jajko, rozbełtać z mlekiem i miodem, dodać starty imbir. W oddzielnej misce wymieszać płatki owsiane z przyprawami. Suche i mokre składniki wymieszać razem. Połowę masy przełożyć do formy z jabłkami, wyrównać. Na masę owsianą dodać mrożone owoce, a następnie resztę masy. Na wierzch także ułożyć mrożone owoce. Całość zapiekać 30 min w temp. 190 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać 5 min, aby owsianka stężała. Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz