2015/01/29

Sałatka na zimową chandrę

Tylko 4 składniki wystarczą do stworzenia niepowtarzalnej, lekkiej sałatki, która sprawdzi się w roli kolacji,  jak i drugiego śniadania do pracy, czy szkoły. Dzięki połączeniu wędzonego łososia, czerwonych winogron i ostrych porów  Twój humor w mig się poprawi. Jeśli nie  możesz zrobić  gorącą czekoladę  z mojego przepisu. Chętnych połączenia tych smaków i składników zapraszam po przepis ;)

Porcja dla 5 osób

Składniki:
  • mix  sałat z rukolą,
  • opakowanie wędzonego łososia (100 g),
  • 10 winogron czerwonych,
  • mały por 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • pieprz, sól,
  • 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:

Do miski wsyp sałatę. Następnie przygotuj dresing. Wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny i przyprawami. Gotowym sosem polej sałatę i dokładnie wymieszaj. Winogrona opłucz w bieżącej wodzie i przekrój. Łososia porwij na mniejsze kawałki. Pora dokładnie wypłucz. Do sałatki będzie nam potrzebna jedynie jego biała część, którą należy przekroić wzdłuż i pokroić w cienkie pół plasterki. Do miski z sałatą dodaj pokrojone winogrona, pora oraz wdrób łososia. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 10 min, aby smaki się wymieszały.