2015/02/23

Bigos tradycyjny

Najlepszy bigos robi moja mama, dlatego dziś przedstawiam jej przepis. Sekret dobrego bigosu tkwi w czasie "przegryzania" się jego składników.  Bardzo ważna jest jakość kiszonej kapusty oraz mięsa jakiego użyjemy .

Składniki:
  • 1,5 kg kiszonej kapusty,
  • 0,5 małej główki kapusty białej,
  • 30 dag karkówki,
  • 3 żeberka z kością,
  • 1 udko z kurczaka lub indyka,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • liść laurowy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 ziarenek pieprzu,
  • łyżeczka kminku, majeranku,
  • 5 śliwek kalifornijskich,
  • łyżka miodu,
  • ok. 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • średniej wielkości cebula,
  • garść suszonych grzybów
Przygotowanie:

Kapustę kiszoną zalać zimną wodą ( jeżeli jest bardzo kwaśna można przepłukać w pierwszej wodzie), dodać żeberka,  wypłukane grzyby, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, kminek i majeranek, gotować ok. 1,5 godziny na słabym ogniu. Oddzielnie ugotować karkówkę pokrojoną w paski oraz mięso drobiowe. Kapustę białą poszatkować i ugotować do miękkości. Kiedy żeberka będą miękkie należy je wyciągnąć, oddzielić mięso od kości, pokroić i dodać do kapusty. Na patelni usmażyć cebulę oraz ugotowaną i pokrojoną karkówkę i mięso drobiowe, razem z przecedzoną białą kapustą dodać do bigosu. Na tym etapie dodaję śliwki suszone, koncentrat pomidorowy, miód, sól i pieprz do smaku. Całość gotować 20 min dokładnie mieszając. Odstawić na noc w chłodne miejsce, aby smaki wymieszały się.