2015/02/20

Batoniki owsiane z suszonymi morelami i żurawiną

Nadszedł czas aby  zebrać się w sobie, przygotować i upiec batoniki owsiane. To idealna alternatywa zamiast nudnych kanapek na drugie śniadanie do pracy, czy szkoły.  Owsiane batoniki można nafaszerować dowolnymi dodatkami. Ja  wykorzystałam czekoladę mleczną, suszone morele i żurawinę. Nie muszę mówić jak zdrowe są płatki owsiane, a w połączeniu z ulubionymi owocami, czy pestkami, np. dyni lub słonecznika będą bardzo smaczne.  Ciasto na te batoniki jest na tyle fajne, że można z nich formować także ciasteczka. Jest to kolejny przepis Agnieszki Maciąg ( ostatnio testuję przepisy z  jej książki " Smak miłości").

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki płatków owsianych,
  • 2 łyżki otrębów pszennych,
  • kostka masła,
  • 2 jajka,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • łyżka soku z cytryny, 
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • 1/4 szklanki suszonych moreli ( pokrojone w kostkę),
  • 1/4 szklanki żurawiny,
  • 1/4 posiekanych orzechów ( włoskie, laskowe)
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. W drugiej zmiksować masło na gładką masę, dodać jaja, sok z cytryny i skórkę, dokładnie zmiksować. Do mokrych składników przesypać mąkę, płatki owsiane, otręby, wymieszać ręką. Na końcu dodać suszone morele, żurawinę i orzechy, dokładnie wymieszać ręką. Jeśli macie ochotę na batoniki wtedy formujcie ciasto na kształt batoników, natomiast jeśli wolicie niewielkie ciasteczka owsiane wyłóżcie łyżką stołową i uformuj w kulę, a następnie lekko spłaszcz widelcem. Piecz ok. 25 min na złotobrązowy kolor.