Pierogi z kaszą jaglaną to idealna alternatywa dla ruskich pierogów. Farsz stanowi kasza jaglana oraz pół tłusty biały ser, które nadają niepowtarzalny smak. Warto pamiętać, aby kaszę przed ugotowaniem przelać wrzątkiem co najmniej dwa razy. Spowoduje to pozbycie się gorzkiego smaku.
Porcja na ok. 50 pierogów
Składniki:
Ciasto:
- pół kg mąki pszennej poznańskiej,
- ok. szklanka ciepłej wody (250 ml),
- 2 łyżki stopionego masła lub oleju,
- 1 jajko w temp. pokojowej
Farsz:
- 35 dag kaszy jaglanej,
- 15 dag sera białego pół tłustego,
- 2 łyżki stopionego masła,
- sól do smaku
Przygotowanie:
Kaszę przepłukać wrzątkiem dwukrotnie. Następnie zalać gorącą wodą i gotować ok. 20 min, dodać łyżkę oleju i pół łyżeczki soli. Mieszać od czasu do czasu. Kasza powinna mieć gęstą konsystencję. Po ugotowaniu ostudzić. Do zimnej kaszy dodać pokruszony ser i roztopione masło. Wyrobić na jednolitą masę. Dosolić do smaku.
Do przesianej mąki wbić jajko, wlewać po woli ciepłą wodę z roztopionym masłem lub olejem. Zagnieść na elastyczne ciasto. Rozwałkować. Wykroić szklanką, nakładać farsz i lepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju do miękkości, mieszając drewnianą łyżką. Zahartować w zimnej wodzie. Podawać z roztopionym masłem. Najlepiej smakują popijane zbożową kawą na mleku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz