Batat idealnie sprawdza się w roli przysmaku dla osób odchudzających się, ponieważ po jego zjedzeniu długo czujemy się syci. Jego wartość kaloryczna dla 100 g = 86 kcal. Pochodzi z Ameryki. Największym producentem batatów jest Karolina Północna.
Bataty można przygotować na wiele sposobów. Podobnie jak ziemniaki można je piec, smażyć, gotować, przygotować z nich frytki, zupę.
Najprostszy sposób przygotowania batatów to pokrojenie ich w paski, ułożenie na blasze do pieczenia, skropienie oliwą, oprószenie solą i zapieczenie . Po wyjęciu można użyć je do sałatki, której przepis podam dzisiaj lub zajadać się nimi bez obaw . Będzie to zdrowa i bardzo smaczna alternatywa dla chipsów, czy paluszków.
Porcja dla 2 osób:
- pół batata,
- 30 dag sera pleśniowego Lazur,
- opakowanie rukoli,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- garść zmielonych orzechów włoskich lub fistaszków
Przygotowanie;
Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni. Batat dokładnie wyszorować i umyć pod bieżącą wodą. Blachę do pieczenie wyłożyć papierem i ułożyć na niej pokrojone w słupki lub ćwiartki kawałki batata. Następnie skropić je oliwą i posypać solą. Zapiekać w piekarniku 25-30 min w zależności od wielkości kawałków batata.
Na talerz wyłożyć opłukaną rukolę, kawałki pieczonego batata oraz pokruszony ser pleśniowy. Całość skropić oliwą i posypać zmielonymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz