2015/02/04

Sałatka "Pieczone bataty na rukoli"

Niedawno kupiłam z czystej ciekawości kulinarnej batata. Wiedząc, że batat nazywany jest słodkim ziemniakiem byłam zaintrygowana  jego smakiem. Po przyjściu do domu od razu siadłam i w internecie wyszukałam, jak to warzywo może być przygotowane. Czytając o nim dowiedziałam się, że jest on uważany za najbardziej odżywcze warzywo na świecie ( źródło potasu , karotenu,  witaminy C i z grupy B). 
Batat  idealnie sprawdza się w roli przysmaku dla osób odchudzających się,  ponieważ po jego zjedzeniu długo czujemy się syci. Jego wartość kaloryczna  dla 100 g = 86 kcal. Pochodzi z Ameryki. Największym producentem batatów jest Karolina Północna.



Bataty można przygotować na wiele sposobów. Podobnie jak ziemniaki można je piec, smażyć, gotować, przygotować z nich frytki, zupę. 
Najprostszy sposób przygotowania batatów to pokrojenie ich w paski, ułożenie na blasze do pieczenia, skropienie oliwą, oprószenie solą i zapieczenie . Po wyjęciu można użyć je do sałatki, której przepis podam dzisiaj lub zajadać się nimi bez obaw .  Będzie to zdrowa i bardzo smaczna alternatywa dla chipsów, czy paluszków. 

Porcja dla 2 osób:
  • pół batata,
  • 30 dag sera pleśniowego Lazur,
  • opakowanie rukoli,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • garść zmielonych orzechów włoskich lub fistaszków
Przygotowanie;


Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni. Batat dokładnie wyszorować i umyć pod bieżącą wodą. Blachę do pieczenie wyłożyć papierem i ułożyć na niej pokrojone w słupki lub ćwiartki kawałki batata. Następnie skropić je oliwą i posypać solą. Zapiekać w piekarniku 25-30 min w zależności od wielkości kawałków batata. 


Na talerz wyłożyć opłukaną rukolę, kawałki pieczonego batata oraz  pokruszony ser pleśniowy. Całość skropić oliwą i posypać zmielonymi orzechami