2015/04/20

Frytki z pieczonych warzyw

Kolorowe, pyszne i zdrowe, posypane ziołami i polane ulubioną oliwą. Do tego maczane w delikatnym sosie jogurtowym ze świeżą bazylią. Brzmi smacznie? Frytki to potrawa, którą wielu z nas uwielbia lecz mają jedną wadę. Smażone często szkodzą naszej wątrobie. Najczęściej robione są z ziemniaków dlatego dzisiaj postanowiłam przełamać schemat i zrobiłam je  z warzyw korzeniowych, które znalazłam w lodówce. A były to : marchew, pietruszka i seler. Doskonale sprawdzi się również batat oraz buraki. Dodatek oliwy i mieszanka ziół sprawiły, że mojej frytki nabrały wyjątkowego smaku, a aromat ziół roznosił się po całej kuchni. Jeden minus był taki, że zbyt szybko zniknęły z talerza, ale to oznacza że były bardzo smaczne.;)

Składniki na 1 blachę

  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • pół pietruszki,
  • 1/3 główki selera,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz ziołowy, rozmaryn, bazylia, sól 
  • gałązka świeżej bazylii,
  • pół opakowania jogurtu naturalnego,
  • sól
Przygotowanie:

 Piekarnik nagrzej do temp. 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Warzywa obierz i pokrój w słupki . W moździerzu wymieszaj zioła. Pokrojone warzywa ułóż na blasze, polej oliwą i posyp ziołami. Zapiekaj przez 20 min w temp. 200 stopni. Od czasu do czasu zaglądaj, aby frytki się nie przypaliły. 
Podczas, gdy pieką się frytki przygotuj sos, w którym będziesz je maczać. Do miseczki wlej odpowiednią ilość jogurtu, dodaj szczyptę soli i posiekaną drobno bazylię. Całość wymieszaj. 
Po 20 min wyjmij frytki i odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj z sosem.