Składniki:
- szklanka płatków owsianych,
- pół szklanki otrębów owsianych,
- pół szklanki słonecznika,
- pół szklanki dyni,
- 3 łyżki żurawiny, rodzynek i migdałów,
- 1/4 szklanki płynnego miodu ,
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temp. 140 stopni Celsjusza. W misce wymieszać bakalie z płatkami owsianymi i otrębami. W rondelku delikatnie podgrzać miód i olej do połączenia w płynną masę. Zdejmij z ognia i wymieszaj z mieszanką owsianą. Na blasze do pieczenia rozłóż papier i wyłóż granolę, rozłóż drewnianą łyżką. Piecz ok. 40 min na środkowych szczeblach piekarnika, aby granola nie przypaliła się za nadto ( powinny stać się złociste). Po wyjęciu z piekarnika dodaj rodzynki i żurawinę, wymieszaj i kiedy lekko ostygnie przełóż do szczelnego, suchego słoika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz