Składniki:
- 1 mała cebula,
- 2 opakowania śledzi a'la Matias,
- pół słodkiego jabłka,
- 4 ogórki konserwowe,
- 5 niewielkich buraczków,
- 2 łyżki majonezu,
- 1,5 łyżki jogurtu naturalnego,
- pieprz
Przygotowanie:
Buraczki należy dokładnie wyszorować, zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w temp. 200 stopni przez 15 min. Po tym czasie temp. zmniejszyć do 180 stopni i piec przez 45 min. Gotowe buraczki muszą ostygnąć.
Cebulę obrać, drobno posiekać w kostkę i zalać wrzątkiem. Ogórki posiekać w drobną kostkę. Jabłko obrać i także drobno posiekać. W misce wymieszać posiekane: cebulę, ogórki i jabłko. Śledzie po wyjęciu z opakowania przelać wodą i pokroić w większe kawałki. W misce wymieszać śledzie z cebulą, ogórkami i jabłkiem, dodać buraczki , które należy obrać i zetrzeć na grubej tarce. Sałatkę wymieszać z sosem majonezowo-jogurtowym, doprawić pieprzem. Można dodać posiekany szczypiorek. Gotową sałatkę przykryć talerzem i wstawić do lodówki na 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz