2015/04/08

Sałatka śledziowa z buraczkami

Pieczone buraczki, ogórki konserwowe, słone śledzie a'la Matias i słodkie jabłka.  Z połączenia tych składników powstaje pyszna sałatka o intensywnym smaku. Polana sosem majonezowo-jogurtowym i przyprawiona świeżo zmielonym pieprzem pięknie prezentuje się na talerzu. Za fioletowy kolor odpowiadają buraczki. Prosta w przygotowaniu i bardzo szybka i do tego bardzo smaczna. Polecam ją każdemu smakoszowi sałatek śledziowych.
Składniki:

  • 1 mała cebula,
  • 2 opakowania śledzi a'la Matias,
  • pół słodkiego jabłka,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 5 niewielkich buraczków,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1,5 łyżki jogurtu naturalnego,
  • pieprz
Przygotowanie:

Buraczki należy dokładnie wyszorować, zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w temp. 200 stopni przez 15 min. Po tym czasie temp. zmniejszyć do 180 stopni i piec przez 45 min. Gotowe buraczki muszą ostygnąć.
Cebulę obrać, drobno posiekać w kostkę i zalać wrzątkiem. Ogórki posiekać w drobną kostkę. Jabłko obrać i także drobno posiekać. W misce wymieszać posiekane: cebulę, ogórki i jabłko. Śledzie po wyjęciu z opakowania przelać wodą i pokroić w większe  kawałki. W misce wymieszać śledzie z cebulą, ogórkami i jabłkiem, dodać buraczki , które należy obrać i zetrzeć na grubej tarce. Sałatkę wymieszać z sosem majonezowo-jogurtowym, doprawić pieprzem. Można dodać posiekany szczypiorek. Gotową sałatkę przykryć talerzem i wstawić do lodówki na 15 min.