Kasza jaglana to nadal jedna z najmniej docenianych kasz, ze szkodą dla naszego organizmu. Jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz.
Otrzymywana z nasion prosa pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu nie uczula i nadaje się dla osób chorych na celiakie. Ma mało skrobi, natomiast zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka. Jest bogata w witaminy z grupy B, m.in. B1, B2 i B6, oraz w żelazo i miedź.
Kasza jaglana ma wiele właściwości pozytywnie wspomagających nasze zdrowie. Jest zasadotwórcza, co oznacza że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. Ponadto ma ocieplające właściwości, nie wychładza organizmu od wewnątrz.
Oprócz tych właściwości posiada walory smakowe, które wykorzystuje się w kuchni do przyrządzania potraw na słono i na słodko.
Należy pamiętać, aby zneutralizować gorzki smak tej kaszy należy ją przed gotowaniem przelać dwa razy wrzątkiem.
Przepisy z kaszą jaglaną:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz