2015/08/19

Buraczane kaszotto z pomidorkami koktajlowymi

Kolorowe i jakże zdrowe kaszotto z buraczkami, marchewką i natką pietruszki to przekąska idealna. Można je zapakować do lunch box'ów i zabrać do pracy. Dodając ulubiony, sałatkowy  ser wzbogacasz swój posiłek o białko. 

Porcja dla 3 osób
Czas przygotowania: 40 min

Składniki:

  • 1/3 woreczka kaszy pęczak,
  • 5 buraczków ( małych, jednakowej wielkości),
  • 5 małych marchewek,
  • 3 gałązki natki pietruszki,
  • garść pestek dyni lub ziaren słonecznika,
  • 4 pomidorki koktajlowe,
  • łyżka oleju lnianego,
  • pieprz i sól,
  • plasterek twarogu półtłustego lub fety
Przygotowanie:

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, z dodatkiem łyżki oleju i szczypty soli. 
Buraczki dokładnie szorujemy, nie obieramy ze skórki, gotujemy z umytą, nieobraną marchewką ok. 15-20  min do miękkości. Ugotowane warzywa obieramy i kroimy według uznania. 
Gotową kaszę odlewamy z wody i przelewamy zimną wodą, aby była sypka, przesypujemy do miski. Dodajemy pokrojone buraczki i marchewkę, połówki pomidorków koktajlowych i posiekaną natkę pietruszki.  Ser kruszymy palcami do miski ze składnikami. Kaszotto polewamy olejem i przyprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy. Można posypać pestkami dyni lub słonecznika.