Kolorowe i jakże zdrowe kaszotto z buraczkami, marchewką i natką pietruszki to przekąska idealna. Można je zapakować do lunch box'ów i zabrać do pracy. Dodając ulubiony, sałatkowy ser wzbogacasz swój posiłek o białko.
Porcja dla 3 osób
Czas przygotowania: 40 min
Składniki:
- 1/3 woreczka kaszy pęczak,
- 5 buraczków ( małych, jednakowej wielkości),
- 5 małych marchewek,
- 3 gałązki natki pietruszki,
- garść pestek dyni lub ziaren słonecznika,
- 4 pomidorki koktajlowe,
- łyżka oleju lnianego,
- pieprz i sól,
- plasterek twarogu półtłustego lub fety
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, z dodatkiem łyżki oleju i szczypty soli.
Buraczki dokładnie szorujemy, nie obieramy ze skórki, gotujemy z umytą, nieobraną marchewką ok. 15-20 min do miękkości. Ugotowane warzywa obieramy i kroimy według uznania.
Gotową kaszę odlewamy z wody i przelewamy zimną wodą, aby była sypka, przesypujemy do miski. Dodajemy pokrojone buraczki i marchewkę, połówki pomidorków koktajlowych i posiekaną natkę pietruszki. Ser kruszymy palcami do miski ze składnikami. Kaszotto polewamy olejem i przyprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy. Można posypać pestkami dyni lub słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz